Pentru toate canalele de raportare, identitatea avertizorului trebuie protejată. Toate datele trebuie tratate în conformitate cu GDPR.
În cazul în care canalele interne de raportare nu sunt implementate, ar trebui să fie clar că avertizorii vor putea raporta autorităților publice sau mass-media, în conformitate cu Directiva UE privind avertizorii - cu riscuri incalculabile pentru organizații.
Deoarece toate rapoartele trebuie să fie documentate și trebuie luate măsuri pentru a fi documentate, fiecare raport trebuie să fie ușor accesibil ofițerilor de conformitate pentru gestionarea pașilor următori.
Durata implementării depinde de mărimea și complexitatea structurii organizaționale.
Întrucât toate rapoartele trebuie să fie documentate și trebuie luate măsuri consecutive, fiecare raport trebuie să fie ușor accesibil pentru ofițerii de conformitate, pentru gestionarea pașilor următori. În consecință, un sistem de avertizare ar trebui să fie intuitiv și ușor de utilizat.
Cel mai important, avertizorul trebuie să aibă încredere că identitatea sa este pe deplin protejată.
Din acest motiv, sistemele digitale de avertizare care s-au dovedit a fi sigure și fiabile, sunt recomandate în special companiilor mici și mari, precum și instituțiilor publice. Un sistem certificat de protecție a datelor și securitate IT asigură că datele nu pot fi accesate nici măcar de către furnizor. Din motive legate de protecția datelor, trebuie acordată atenție și locației serverelor furnizorului (in interiorul UE).
Companiile internaționale ar trebui, de asemenea, să se asigure că rapoartele pot fi transmise indiferent de locație și oră, pentru a se asigura că angajații internaționali au acces deplin la sistem.
.
Avertizorul ar trebui să fie informat într-o perioadă rezonabilă de timp cu privire la acțiunile ulterioare planificate sau întreprinse și motivele pentru care au fost alese.
Reperele de timp se refera la urmatoarele:
§ trimiterea catre alte canale sau proceduri (exemplu: HR) pentru sesizările care privesc doar drepturile individuale ale avertizorului,
§ inchiderea raportului din lipsa probelor sau din alte motive,
§ inițierea unor investigații interne, eventual cu indicarea rezultatelor și a posibilelor măsuri de remediere a problemei, sau
§ implică trimiterea către o autoritate competentă pentru investigații ulterioare, în măsura în care aceste informații nu afectează cercetarea internă sau ancheta și nu afectează drepturile persoanei vizate de raport.”
Avertizorul trebuie ținut informat cu privire la progresul și rezultatele investigației pe măsură ce aceasta se desfășoară.
Da, pe baza Directivei UE privind avertizorii, personalul care gestionează rapoartele, trebuie să fie special instruit și familiarizat cu reglementările aplicabile privind protecția datelor (GDPR). Aceste abilități sunt necesare pentru procesarea eficientă a rapoartelor, pentru a comunica cu avertizorii, chiar dacă aleg să rămână anonimi, și pentru a gestiona acțiunile consecutive corespunzătoare.
Conform Directivei, companiile nu trebuie să se bazeze pe obligațiile legale sau contractuale, cum ar fi clauzele de loialitate din contracte de munca sau acordurile de confidențialitate sau de nedivulgare, pentru a exclude posibilitatea de raportare, pentru a refuza protecția avertizorilor, sau pentru a le impune sancțiuni pentru raportarea informațiilor privind încălcările, mai exact - este interzis companiilor:
§ a exclude posibilitatea de raportare,
§ să refuze protecția avertizorilor
§ prevede sancțiuni pentru raportarea sau dezvăluirea informațiilor despre încălcări atunci când divulgarea informațiilor acoperite de aceste clauze și acorduri este necesară pentru a descoperi încălcarea legii.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, avertizorii nu sunt răspunzători în temeiul dreptului civil, penal sau administrativ sau în ceea ce privește dreptul muncii.
Directiva prevede că avertizorii care obțin sau au acces în mod legal acces la informațiile privind încălcările ar trebui să beneficieze de imunitate de răspundere. În cazul în care informațiile relevante au fost obținute sau obținute prin săvârșirea unei infracțiuni, cum ar fi violarea fizică sau piratarea informatica, răspunderea penală ar trebui să rămână guvernată de legislația națională aplicabilă.
DOTCOM IT PRO SRL, Barbu Vacarescu 129, Bucuresti Telefon 0746 305 003